Uncategorized

NAŠE VIĐENJE SADAŠNJOSTI I PREDLOZI ZA BUDUĆNOST

Излагање Братислава Ђорђевића
10. јун 2020.

Ми дугујемо велику захвалност свим СТРУЧЊАЦИМА ЗДРАВСТВА за све учињено око КОВИДА 19, уз прихватање мера Државе које нису биле нимало лаке.
Захваљујемо се и нашим данашњим предавачима на веома стручним и студиозним излагањима које су нам предочили, исто тако значајан, други аспект медицине којим би убудуће могли много више да се бавимо,јер он води смањењу болесних и бољем и здравијем животу.
Посебну захвалност изражавамо Војсци Србије, са којом ја сарађујем од 1965 године, и надам се да ћемо пронаћи најбољи начин сарадње у будућности.
Укратко ћу Вам представити део активности и циљеве оснивања Удружења ЖИВИМО ЗДРАВИЈЕ.
Пре две године једна група стручњака различитог профила састављена од професора медицине, професора физичке културе, социолога, друштвено-спортских радника и културолога је на основу сазнања да је наступио процес деструкције ЗДРАВЉА младих и старих, њихове когнитивне, емоционалне, морално-вољне и функционално-моторичке равнотеже и опстанка је одлучила да се позабави том проблематиком.
Зато смо као императив, одлучили да дамо допринос промени смера друштва са ПОТРОШАЧКЕ на ПРОИЗВОЂАЧКУ СТРАТЕГИЈУ. Наша зеља је да “ ПРОИЗВОДИМО “ ЗДРАВЉЕ у најширем смислу те речи, а не да “ ПРОИЗВОДИМО “ БОЛЕСТИ.
Циљеви су нам да покренемо све расположиве ресурсе и сва НАУЧНА И ТЕОРЕТСКО – ПРАКТИЧНА САЗНАЊА у односу на комплетну ПОПУЛАЦИЈУ ДЕЦЕ И ГРАЂАНА СРБИЈЕ, да се променом свести о ЗДРАВЉУ, ФИЗИЧКИМ АКТИВНОСТИМА, ПРАВИЛНОЈ ИСХРАНИ И ДУХОВНОСТИ усмере ка јединој одрживој форми за дуг и срећан живот.
Даље, да са КОНСТАТАЦИЈА пређемо на ПРАКТИЧНА РЕШЕЊА и да делујемо ПОЈЕДИНАЧНО И ГРУПНО, али и ЛОКАЛНО, НАЦИОНАЛНО И ИНТЕРНАЦИОНАЛНО.
Даље, циљ нам је промена смера животног кретања нације која би морала да тежи, више ка ПРЕВЕНТИВИ а мање ка САНАЦИЈИ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАТУСА.
Циљ нам је да остваримо сарадњу са свим градовима и општинама у Србији. Желимо да СТРАТЕШКИ повеземо различите области: НАУКУ, СПОРТ, МУЗИКУ, КУЛТУРУ, ОБРАЗОВАЊЕ кроз афирмисане ПРОГРАМЕ са око 60 пројеката за све категорије становништва и око 10 конкретних ПРЕДЛОГА /потпуно припремљених/ за многе ИНСТИТУЦИЈЕ ДРЖАВНОГ НИВОА.

Желимо да се у новој СТРАТЕГИЈИ СПОРТА нађе место за учешће СВАКОГ члана наше заједнице од најмлађих до најстаријих, као и особа са посебним потребама и војском.

Морамо схватити да се дуго чекало на реализацију ДЕКЛАРАЦИЈЕ Светске здравствене Организације – WHO и Међународног удружења за спортску медицину – ФИМС који су 1995 године, донели у форми АПЕЛА: ФИЗИКА АКТИВНОСТ ЗА ЗДРАВЉЕ и обратили се свим владама света са позивом и јасним препорукама за акцију како да се постојеће, неповољно стање снижене физичке активности, које погађа више од половине становништва, што пре, кроз различите акције и програме, на адекватан начин реши.
ХИПОКИНЕЗИЈА се квалификује као: ФЕНОМЕН СВЕТСКОГ ЗНАЧАЈА И НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ФАКТОР ЛОШЕГ ЗДРАВЉА, РАЗБОЉЕВАЊА И НЕПОТРЕБНОГ УМИРАЊА, КОЈА ПОГАЂА СВЕ: ДЕЦУ, ОДРАСЛЕ И СТАРИЈЕ.
Светска здравствена организација и Међународно удружења за спортску медицину су позвали све владе на свету да организују и подрже програме физичке активности као део политике унапређења ЈАВНОГ ЗДРАВЉА и СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ стварањем ЖИВОТНОГ СТИЛА, а за то припреме све услове за редовно и организовано бављење РЕКРЕАТИВНИМ АКТИВНОСТИМА. Подржавање мора да буде део ЈАВНЕ ПОЛИТИКЕ јер су њени утицаји на здравље веома значајни и далекосежни. Препоручили су и израду ПРОГРАМА НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ.
Шта нас је КОРОНА научила ?
Груби цивилизацијски изазов који је наметнула пандемија короне разголитила је многе странпутице и заблуде савремене цивилизације, најпре у области ЗДРАВСТВА а потом и у организацији друштва, држава али и путева даљег економског развитка.
За наше Удружење ЖИВИМО ЗДРАВИЈЕ, осмишљено са јасним циљем заштите и унапређења здравља нације, снажно је допринела афирмацији постављених циљева, путева њиховог остварења и оснажила енергију за њихову пуну реализацију.
Вирус је испољио веома снажно својство НЕМИЛОСРДНЕ СЕЛЕКЦИЈЕ свих оних који су својим начином зивота угрожавали своје здравље. Очигледно је да су на мети били значајно гојазни, да су рањиви били и они који су имали удружене болести и то оне које можемо довести у везу са гојазношћу / дијабетес, артериосклероза и сл./
Ако пођемо од тога да се ГОЈАЗНОСТ приказује као болест која се види, то је оно што се мора у што скоријем року променити.
Не мањи проблем је са ХИПОКИНЕЗИЈОМ која се мора промовисати, на што одлучнији и ефикаснији начин, као већ проглашени фактор ризика СКРИВЕНИ, МАСОВНИ УБИЦА НА СЛОБОДИ.
Зато се у први план морају ставити ови аспекти, који су епидемијом учињени видљивим, као штетност коју наносимо себи погрешним начином живота.
Борба на том плану мора бити одлучна, систематска и свеобухватна.
Здравствени систем, на примарном нивоу, као у епидемији, мора бити у првом плану по садржају и облицима рада
За такав заокрет у раду, битна је ПОДРШКА ДРЖАВЕ, МЕДИЈА И СВИХ ОРГАНИЗОВАНИХ СТРУКТУРА у форми новог СРПСКОГ СЦЕНАРИЈА којим смо на добар нацин положили веома тежак испит
Основну поруку коју смо добили — ПРЕВЕНЦИЈА ЈЕ БИТНА У ОЧУВАЊУ ЖИВОТА — морамо са истим жаром и енергијом наставити.
Још једна порука КОРОНЕ , поред уоченог проблема ОДЛИВА МОЗГОВА, веома се исплати са ОТПИСИВАЊЕМ МОЗГОВА и њиховим трајним и дефинитивним пензионисањем. По том ставу и маниру смо међу јединственим нацијама, због чега трпимо огромне штете. Само се понекад и рестриктивно сетимо ЗАБОРАВЉЕНИХ УМОВА, и то најчешће након њиховог биолошког нестанка.
Удруживање снага, знања и запостављених потенцијала нације, нека буде наша нова и добитна пракса.
За сваку од категорија становништва имамо по неколико пројеката али мислимо да би било добро, да се у садашњем тренутку оријентишемо ка најмлађима и најстаријима и спремимо им по неколико адекватних, овом посткоронарном периоду, програма како би ово лето било регенеративног карактера са много више организованог кретања. Ту би могли да нам помогну Професори физичког васпитања без посла. Јул и август морају бити период ОТВОРЕНИХ СВИХ СПОРТСКИХ ТЕРЕНА, КАКО У ШКОЛАМА ТАКО И У ОБДАНИШТИМА, као и запоседнути сви отворени простори, СТАЗЕ ЗДРАВЉА и планински путеви. Свака школа би могла да организује свој КАМП са много иновативних садржаја.
Вратити у програм рада ШАХ У ОСНОВНЕ ШКОЛЕ.
Сви градови који ће градити ШКОЛЕ морају предвидети затворене БАЗЕНЕ.
Универзитет мора да се припреми за повратак наставе физичког васпитања на факултете.
Свака радна организација би требало да припреми ПРОГРАМЕ ФИЗИЧКИХ АКТИВНОСТИ за своје запослене.
Сви превентивни ПРОЈЕКТИ не смеју бити скупи. ?
Припремљени ПРОЈЕКТИ који се односе на унапређење здравља и ФИЗИЧКУ АКТИВНОСТ:
МЕДИЦИНА:
– Национални медицински програм, превенције, очувања и унапређења здравља становништва, од најзначајнијих хронично-дегенеративних болести савременог света
– Програм превентивног деловања путем контролисане физичке активности на укупној заштити и побољшању здравља корисника
– Пројекат контролисане примене индивидуално дозираних физичких активности
– Шта после Короне
– Лидер у превенцији очувања и унапређења здравља
– Зашто је нужна нова методологија у здравству
– Медицинска мисија публикације: ВОДИЧ ЗА ЗДРАВ ЗИВОТ

СПОРТСКИ ПРОЈЕКТИ:

ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА УДРУЖЕЊА “ ЖИВИМО ЗДРАВИЈЕ “ ЗА 2018 – 2022.
– ПРЕДШКОЛСКИ УЗРАСТ:
– „ЖИВИМО ЗДРАВИЈЕ“
– ПОСЕБНИ СПОРТИЋ – ЗА ШКОЛУ И ВРТИЋ
– ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА – НИЈЕ ТЕШКО БИТИ ФИТ
– СРЕТНИСА
– “ СПАЈДИЛЕНД “
– “ ВЕЖБОТЕКА “
– КЛИКЕРАНА И МИШИЋИ
– “ ЗАЈЕДНО ЗА ДЕЦУ “

ОСНОВНА ШКОЛА:
– “ СТВАРАЈМО СПОРТИСТЕ “
– РАЗВОЈНО-ТРЕНАЖНИ ЦЕНТАР
– КРЕАТИВНИ РАЗВОЈ ДЕЦЕ – АТЛЕТИКА, ПЛИВАЊЕ И ШАХ
– “ ЕКОЛОШКО ДВОРИШТАНЦЕ “
– О. Ш. „ЛАЗАР САВАТИЋ“ – ЗАДРУГА

СРЕДЊА ШКОЛА:
– САПО ПРОГРАМИ
– “ ВОЛОНТЕРСКИ КЛУБОВИ “
– НИПОН
– РИТАМ
– 11. АПРИЛ
– ЛЕТЊИ АВГУСТОВСКИ КАМПОВИ
– ДЕЛФИН
– ЖИВИМО ЗДРАВО /ОСОБЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА/
– ПСК АВАЛА
– МАТЕМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА

СТУДЕНТИ:
– ВРАТИТИ НАСТАВУ ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА НА УНИВЕРЗИТЕТ
– ВОЛОНТЕРСКИ ПРОГРАМИ – ПРЕДУЗЕТНИЧКИ

РАДНА ПОПУЛАЦИЈА – ПРЕКО 65 ГОДИНА
– СПОРТ ЗА СВЕ
– СОКОЛСКИ САВЕЗ
– ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ
– ПЕШАЧКЕ ТУРЕ
– ПЛАНИНАРСКЕ ТУРЕ
– ФУДБАЛ НА СЕЛУ

ОСОБЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА
– ВОЛОНТЕРСКА СЛУЖБА ЗА ТРЕНАЖНИ ПРОЦЕС, ПЛЕС И ФИЗИЧКУ АКТИВНОСТ
– ТУРИЗАМ – ИЗЛЕТИ И КАМПОВИ
– МАПА СПОРТСКИХ ОБЈЕКАТА
– ПРИВРЕДНА ДЕЛАТНОСТ – ПОЉОПРИВРЕДНА ПРОИЗВОДЊА

ОСОБЕ 3 ДОБА – ПРЕКО 65 ГОДИНА
– РАДИОНИЦЕ – ЕДУКАЦИЈА – РАЗВОЈ – ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И ЗДРАВСТВЕНИ СТАТУС
– ПОПУНИМО ПРОСТОР ДУХОВНО И ФИЗИЧКИ – 4 ЗДРАВЉА

МАНИФЕСТАЦИЈЕ И АКЦИЈЕ ОД ПОСЕБНОГ ЗНАЧАЈА
– ПРОГРАМИ ЗА ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ КРОЗ АНАЛИЗУ СТАЊА
– ТРИБИНЕ – ЈАВНИ НАСТУПИ – САВЕТОВАЊА – ИНСТРУКТАЖЕ – СТАЖИРАЊА – МЕЂУНАРОДНИ СКУПОВИ

ПРЕДУЗЕТНИЧКИ ПРОЈЕКТИ
– ЛЕТО У БЕОГРАДУ – КАМП
– ОСНИВАЊЕ ШКОЛСКИХ СПОРТСКИХ ДРУШТАВА
– ФЕСТИВАЛ ПЛЕСА – ПЛЕС И МУЗИКА ЗА СВЕ
– ЕКО ФЕСТ
– МУЛТИМЕДИЈАЛНА ТЕХНОЛОГИЈА БУДУЋНОСТИ
– ДАН ПЛАНЕТЕ
– BABY EXIT
– МОБИЛИЈАР – ЗА СПОРТСКО ОБДАНИШТЕ
– “ ЕДЕНА САНА “
– МЕДИЈИ – ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКТИ – ТВ, ИНТЕРНЕТ, WEB, РАДИО, ИЗДАВАШТВО ИТД.
За јесен предвидети једну КОНФЕРЕНЦИЈУ са врхунским научницима, експертима на тему ЈАВНО ЗДРАВЉЕ
Морамо нагласити да се у овој великој здравственој реформи покрет „Живимо здравије“ ослања на сопствене предности, каквих до сада није било. Пре свега, то је поменута велика база научника и других стручњака за поље здравља, спорта и превенције.
Са друге стране уведена је методолошка новина: окупљен је велики број уметника, културолога, научника хуманистичких и друштвених наука, комуниколога и других стручњака који — ширећи наше вредности кроз уметност, популарну културу, моду, начин живота и индустрију забаве — могу пружити неприметну транзицију из самоубилачког начина живота у здравији и одрживији.
Тиме ћемо извршити промену навика која ће прво ослободити појединца, а затим ће утицати на најближе окрежење, а у средњем року и на читаво друштво.
Председник Удружења „Живимо здравије“
Братислав Ђорђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *